På svenska In English
Priser i: 

2018-10-06


INRED MED JUVELFÄRGER

Visst är det något speciellt med ädelstenarnas färger; safir, rubin, smaragd, ametist, bärnsten med fler. Det är också så att dessa färger är det senaste inom inredning. Vi talar alltså om en trend som har växt sig allt starkare de senaste två åren. Vi ska alltså lämna det ljusa och skapa en egen liten mysgrotta. Sug på den karamellen.Sen är det en annan femma om detta kan slå igenom hos gemene man där det länge varit grått, vitt och svart som varit allenarådande. Jag vurmar för mer färgstarka miljöer som ger mig energi och välmående. Det sakrala har aldrig haft någon plats i mitt hjärta.

Det är framförallt på sammet vi nu ser de djupa ädelstensfärgerna. Den smaragdgröna sammetssoffan har varit  i ropet ett  bra tag nu som jag skrivit om tidigare, se här: sammetssoffor

Två vackra sammetssoffor i smaragdgrönt. Den översta en  Chesterfield och här ovan en i Howardmodell som inte alls kommer till sin rätt med den gräsligt gröna tapeten.
Tjusig gardinuppsättning i smaragdgrön sammet. Det verkar som det varit något proffs i farten. Inte många skulle välja gröna gardiner när övrig inredning går i blått. Men det gör att gardinerna blir tongivande i rummet.


Safiren är den ädelsten jag tycker är allra vackrast och så här kan den se ut på tyger.Sköna mörkblå sidengardiner.Den här soffan är Ikeas rymliga Stockholm i mörkblå sammet till ett pris av ca 15 000 kr.Här har man klämt in en skimrande safirblå sammetsgardin som faktiskt är den som gör bilden.

Så går jag vidare med rubinröda små läckerbitar.

Sammetsgardiner som ser ut hänga i en kafémiljö eller nåt dylikt.


Ett majestätiskt sovrum som har röda sammetsdraperier. Det funkar här men enligt mitt tycke kan för mycket rött bli aningens vulgo.
Ytterligare ett ståtligt rum som inramas av rubinröda sammetsgardiner.
Ametisten har en färg som drar åt lavendel.Underbart dimmig lila färg har Alma House fina Velvet superior sammet i 100% bomullssammet, finner du här :Amethyst Velvet superior
Passar alldeles utmärkt  i en interiör med mycket grått.Lila kan vara en svår färg inom inredning men inte skulle jag ha något emot denna fina soffa.
Bärnstenen har en varm gulbrun färg lite åt ochra gul. Gör sig så fint på sammet. Se här bara!Härlig färgklick mot en grå vägg.Mättade gula sammetsgardiner perfekt matchade med svart/vit randigt. Så snyggt!Det här en safir i en lite bränd aprikos färg, mycket ovanlig ädelsten och dyrbar!

Så här kan färgen översättas på sammetstyg.
Storslagen sammetsgardin i avundsvärd miljö.Små karameller i form av kuddar.Det här en synnerligen ovanlig färgsättning, men bara så vacker!

Blev du sugen på lite sammetslyx så titta in i Alma House webbshop här finner du alla juvelfärgerna här ovan, Velvet Superior är en högklassig bomullssammet med tungt fall. Satsa på bomullssammet om du vill ha gardiner som håller. Hittas under Sammet/Velvet superior.En sidenhandlares dilemma

Som den sidenhandlare jag är så samlar jag på mig en mängd inspirationsbilder på siden från olika bildbanker, exempelvis Pinterest. Meningen med detta är att det ska ge influenser till framtida inköp av nya sidenfärger. Det är inte lätt ska ni vet att välja ut de kulörer som vi hoppas våra kunder kommer tycka om.

Generellt är det ljusa, milda färger som våra kunder föredrar. Jag skulle ju önska att fler skulle våga brassa på med lite mer färgprakt för en mer unik look. Det finnns dock kunder som vill ha trendiga färger och då gäller det hänga med och veta vad som gäller just nu. Utmaningen ligger i att hitta en färgton, som ligger i tiden men som det går att leva med med länge. Sidengardiner är knappast något som man byter ut varje år utan de ska kunna fungera åtminstone i 10 år. Mina egna sidengardiner har hängt med i närmare 20 år vid det här laget.

 Nu gör jag en odyssé bland de senaste vackra bilder med sidengardiner jag kommit över.

skalad

Vita eller offwhite sidengardiner är alltid rätt.

creme-colored


Cremefärgade sidengardiner tillsammans med tjusig spegelbyrå.


greige

Sovrum i neutral färgskala med ljust beige gardiner.

gratt-siden

Vardagsrun i gråskala ska givetvis ha fodrade ljusgrå gardiner i siden som fått lite extra längd för trendigt fluff på golvet.


cool-grey

För att inte skymma en vacker utsikt har man här valt att hårt veckade sidengardiner i ljust grått. Hade man låtit bli att ha gardiner hade det sett tråkigt och tomt ut. Gardiner mjukar upp  och minskar eko.

greie-and-flower
Greige sidengardiner i traditionell miljö.

pink-coral-tone

Fin gardinuppsättning med generöst med sidentyg i ljust rosa. 

Rosa har varit trendfärgen nummer 1 ett bra tag inom inredning (och modet inte minst) och den står sig fortfarande men nu börjar andra kulörer göra sig gällande på trendområdet.

2_bluehydrangea

En av dem är en nyans som kallas blue Hydrangea dvs. blå Hortensia och är en stark blå färg. Men när vi  på Alma House valde färg tonande vi ner nyansen betydligt så att den blev ljusare.

dusty-blue-uppljusad

Vi kallar vår nyans för dusty blue. Mycket vacker och gångbar tycker jag.

Och här kommer några bilder med fina blå sidengardiner. 

beautiful-blue

ljusbla-sidengardiner

french-flair-blue


4_coral

En annan färg som är på gång är korall  som sägs vara det nya rosa. Ja ni har säkert sett den i klädbutiker. För mig andas den 80-tal  så det skriker om det och det har aldrig varit en färg jag anammat.  Men visst,  just nu söker vi hitta en nyans som är mer dämpad och som så småningom kommer finnas i sortimentet.


pinky

Kanske något åt det här hållet....

a3a66eb024cf70e2796af3375fc2b6c9

2016-11-24

Personliga julklappar 


En av tjänsterna hos Alma House är att vi broderar monogram på vårt bäddlinne.

Monogram på sängkläder är inte så vanligt nu för tiden. Men det är ju en alldeles perfekt gåva till jubilarer, självklart som julklapp och kanske allra mest till bröllopsgåvor, mer personligt än så lär det ju knappast bli. Genom åren har vi broderat monogram till oräkneliga brudpar.

Det är tur att blivande brudar av idag slipper slitgörat med att samla ihop till en brudkista. För sådär 100 år sen var det vanligt att kvinnorna jobbade in i det sista med att väva och märka sitt sänglinne med monogram före bröllopet.

Enligt den tidens sed skulle det i brudkistan finnas tillräckligt många uppsättningar av märkt sänglinne så man klarade sig mellan höst och vårtvätten.

Förr i tiden, när tvättmaskiner var en utopi, samlades byns invånare kring närmaste vattendrag några gånger per år för gemensamma tvättar s.k. bykar. Det var då praktiskt att ha märkning med monogram för att känna igen det egna linnet.

Franska monogramVackra franska sirliga monogram vitt mot vitt syns bättre än man kan tro.

Traditionen att märka sina sängkläder går längre tillbaka i tiden än så och har sitt ursprung i Frankrike. Det var Karl den store som var den förste att använda sig av monogram. Liksom många andra på medeltiden var denne kung inte skrivkunnig och använde därför sina initialer för att signera dokument. På detta sätt kom monogram att betyda att en bokstav ska symbolisera ett helt namn.

hämta250px-Dürer_karl_der_grosse

Så här såg det första kända monogrammet ut. Det Karl den stores eller Charlesmagne som han heter på franska som levde ( vad man  tror) mellan 742 och 814.

Att märka sitt sänglinne med monogram blev populärt i Sverige på 1800-talet. Bokstäverna som broderades var oftast sirligt vackra i vitt men också korsstygnsbroderi i rött var vanligt. Det är inte svårt att föreställa sig vad pillrigt och besvärligt det måste ha varit att i dålig belysning brodera pyttiga stygn som i slutändan blev till små konstverk.


Mongram då och nu

Monogram ( tv) gammaldags handbroderat. ( Th) Nutida som är broderat på maskin.

Idag är det helt annorlunda. Teknikens fantastiska utveckling har fått fram maskiner som broderar supersnabbt och med perfekta stygn. Det som förr betydde veckor av mödosamt arbete med blödande fingertoppar och röda ögon, tar idag bara några minuter med brodyrmaskinen.

1919647_10152263556835945_5231123433027887805_n

Brodyrstilen Renaissance är den mest populära hos Alma House.

Vitt_bäddlinne_med_svart_sammet_och_sidenguld

Bäddlinne i sidensovrum

clara_miljö
Ett urval av brodyrstilar hos Alma House. Överst Renaissance, mitten Romance, ovan Pärlmonogram.

Förutom våra egna monogramstilar broderar vi också bl.a  kundens släktvapen eller den egna namnteckningen.

Här är vi packat och på väg att skicka iväg en full kartong med bäddlinne broderat med ett underbart vackert familjevapen.

Här kommer några bilder av andra monogramstilar. Bilderna kommer alla från Pinterest.

197f7e07d53243157227fb88e2d1b7a9


15 januari 2016

Sidenelegans i vintermörkret

Det känns  som det kommer bli en lång, snörik och kall vinter. Jag hade ju trott och hoppats på motsatsen. I vår landsända har det snöat konstant i tre dagar och man undrar om gudarna har fått spatt. Men det är som det är. Det är en pina när jag ska ut med vovven och får dra på mig både termobyxor och stor och tjock dunparkas. Blir som ett otympligt och stort bylte som ska hänga med min energiska hunds snabbt pinnande små ben.

Ludd gillar snö

 Med halva januari och februari framför sig känns det aningen tungt. Jag kommer i detta inlägg försöka muntra upp både mig själv och förhoppningsvis er med lite glamour och ögonfröjd med lyxiga sidengardiner. Behöver väl knappast nämna att jag är aningens fanatisk när det kommer till sidenelegans.

Då kör jag, bilderna talar för sig själva.

4b57d639d00b54d8f81b18a6d0179d80


388cfb92f9ebf34eb847d9135530897a
Vitt siden
Åh så vitt

offwhite

Aqua champagne

aqua (2)

COOL GREY 2

GREIGT OCH VITT

c6b2ef2cca18ff72aa9b7ae9e5177f80


Castle fur

 Ibland kommer sidengardiner inte riktigt till sin rätt på foton. Den fina lystern är svår att återge. Vi på Alma House har erfarit det när vi  fotograferar vårt siden. Sist vi fotade lät vi bli att hänga upp sidengardinerna och här en av bilderna vi tog.

alma shantung
Slutligen för att rätta upp min inledning säga att vintern har sina fördelar. Vinterlandskapet känns nästan magiskt i synnerhet de dagar det är sol, då är det riktigt njutbart. Jag önskar er en fin vinter. Hoppas på att ni inte känner er så här.

Hur januari är


Gott Nytt År!http://interiorladies.com/2015/12/30/inget-spakande-for-min-del/


Tyg för en kung och för mysig soffa

2015-10-03

Sammet har en gedigen historia och redan på 1200-talet började italienarna väva det exklusiva tyget. Givetvis blev det en dyr historia så det var endast noblessen som hade råd. Det blev självklart på modet att skapa avancerade kreationer. Sammet användes t.ex för kungakronor.

Korona_Boleslawa_Chrobrego


Historiskt

Här ovan en vacker midnattsblå sammetsklänning och ett par pojkkängor som tillhör Livrustkammarens samlingar.

Nu talas det om att sammet har fått en "revival" inom modet. På höstvisningarna för 2015 förekom det flitigt.

Fall Trends 2015

Nuförtiden används sammet självklart inom modet men än mer inom inredning. På senare tid har vi sett att sammet blivit allt mer populärt i inredningsvärlden. Kanske är det en reaktion på den oroliga omvärlden. Vi vill ha det ombonat, varmt och mysigt. För detta ändamål är sammet det ultimata inredningstyget.

Som inredningstyg förekommer det mest på soffor, sänggavla, gardiner också kuddar förstås. Här kommer bilder på snygga soffor i olika kulörer.

lila

mörkblå


röd soffa


Svart sammetssoffa


moissonier

 

Här ovan är en soffa från Moissonier som jag bloggat om tidigare se här: http://www.moissonnier.com/

Som ni ser är det aldrig fel med en sammetsoffa, den håller stilen och blir aldrig omodern.

Nu blir det sänggavlar.

Grå tjusig

överdimensionerad turkos sänggavel
Oj, den här är överdimensionerad men färgen är fin.svart sammet


White company 1

Fräscht,  från det engelska företaget White Company. Om ni är intresserade av en djuphäftad sänggavel kika in här sänggavel.se

Och nu över till sammetsgardiner.


jusblå sammetsgardiner

Ljusblå.

greige


Greige (gråbeige)

grått

Grå.

turkos

Ljusgrön eller mörk aqua. Svårt att definera färgen men snygg är den och se vilket fint fall och lyster det är i tyget.

fotografering
Och här ser ni mig med ändan i vädret. Jag försöker att få till en bra veckning på sammetsgardinerna inför fotograferingen av Alma House nya kollektion av sammetstyger. På bilden grå och dimrosa Ni kan se mer här: Alma House nya kollektionSök på sidengardiner

2015-02-11

Det mest använda sökordet för Alma House är sidengardiner. Det betyder alltså
att de flesta som söker på sidengardiner hamnar hos Alma House eller på vår
blogg Interiorladies.se. Det är ju kul. Det är dock längesen jag hade ett enskilt
inlägg om just sidengardiner så nu är det verkligen dags.
Inte mig emot eftersom jag älskar siden. Jag har samlat på mig ett gäng med
nya bilder som kommer här!

greige

greige2

Varför inte använda sidengardinerna som draperier? Personligen tycker jag att de ska
hänga i fönster. Men är man mer galen i siden än jag är så varför inte ?
Båda bilderna har greige (gråbeige) gardiner. Det ser pampigt ut när längden har
tagits till så pass mycket att det blir mycket fluff på golvet. I brist på svenskt namn
för denna typ av drapering får jag använda det engelska där man kallar fluffet
”puddling”. 


honugsgulsolgul

Gult är ju inte den vanligaste gardinfärgen, men se vad snyggt det kan bli i
rätt sammanhang. Det gifter sig fint i en inredning där blått är basen.
Alma House gula färg är riktigt stark men för den som vågar så… 


grå vit bordsduk

Lite mildare färger i pastell passar många hem Här har man tagit till minsann,
grå sidengardiner i fönstren och en duk i vit dupion.
Vanskligt att ha siden på ett matbord eftersom siden kräver kemtvätt. 


lila gournay

Ljuslila är en en av mina favoritfärger. Det har en mild framtoning men är
ändå synlig. Bilden här ovan har en ovanlig men skön färgblandning.
Den vackra tapeten är från Gournay.


rosa

smyckat

Och så blir det lite milt ljusrosa Rosa är ju av tradition en kvinnlig färg men den
gamla sanningen är det dags att slänga.
Är man glammig sätter man lite bling- bling i vecken i form av något som liknar brosche
r.

offwhite (2)

På slutklämmen tar vi det mest neutrala man kan tänka sig, men alltid lika vackert.
Tillförs lite färg, här i form gula stolar så lyfter de offwhite gardinerna.

Botanisera gärna bland Almas sidenfärger De flesta som visats här ovan finns
i shoppen.

Ack vad tiden går fort....
2014-12-20

Jag inser att det var evigheter sen jag gjorde ett blogginlägg hos Alma House. (Däremot bloggar jag frekvent hos Interiorladies.com som man kan säga är en filial till Alma House). Det var närmare bestämt i slutet av maj, den ljuvligaste tiden på året. Och nu ja är det tvärsom tänkte jag skriva, men det är inte riktigt sant. Julen är strax bakom knuten och det är en mysig tid, värre blir det i glåmiga januari.

I vår landsända ser det skralt ut med utsikterna att få en vit jul, det som jag tycker bidrar bäst till julstämningen. I brist på snö tänker jag visa vita inredningsbilder. Det finns vita inredningsstilar där man finna värme och elegans, trots det ensidiga i färgvalet.
Se här bara.
b38575b285877119729b5468c3146d9a
Tre vardagsrum av olika karaktär.
Lägg märke till de vackra sidengardinerna på mellersta bilden i ljusbeige ton.
Under våren kommer vi att få siden i samma färg, missa inte det!


Nu förflyttar jag mig till sovrummet.

Många avstår vitt i sängen och menar att smuts syns så väl på det vita.
Jag menar tvärtom det är väl bra om smutsen syns för då är det dags för tvätt.
Jag ligger hellre i vitt än i färgade lakan där smuts inte syns lika bra, det är ju smått äckligt. 
Andra fördelar är att vitt kan blekas och att det passar in i alla slags miljöer se här bara.....
Vilken häftig säng, skulle inte tveka om jag hittade en sån.
Här är det otänkbart med något annat än vita sängkläder.

 Vilsamt med milda färger. Ljusblått siden på sänggavel och kuddar.


"Jag använder bara vita lakan" och det propagerar inredningsdesignern Myra Hoefner för också!

Alma-nytt
 


 2014-05-22

Vi fick en sådant rart mejl av en kund som gjorde oss så glada. 
Det är Maja som har sytt sig en festklänning som hon skulle bära på ett
maj-bröllop. Hon hade valt vårt gul-randiga shantungsiden och lagt ränderna på
tvären för klänningen som har en retroinspirerad look.
Här är resultatet, se så vacker hon och klänningen är! 


Maja i retro klänning

Här är ett utdrag från hennes mejl.

 Hej Louise! Klänningen blev klar och mycket beundrad!
Tack för er suveräna service kommer varmt rekommendera er om någon frågar!
Så här kommenterade Maja tyget:  " Tyget var lätt och smidigt att sy klänning av och lämpar sig mkt väl för både konfektions sömnad och till gardintyg skulle jag säga om någon frågar. Värt att veta är att livet är fodrat med markisväv för att få det slätt och stadgat har inte provat pressa ngt mellanlägg på tyget.

Det var inga dåliga lovord vi fick och det är precis det som är ett av våra mål - att erbjuda bästa kvalitén  på våra produkter och få nöjda kunder.

Pop-up butik i Borgvik
Alma House kommer för första gången finnas i butik i Borgvik. Det är Form i Värmland (ett nätverk för kvinnliga formgivare och designers) som kommer visa och sälja medlemmarnas produkter.


GM_Borgvik

Borgvik är ett av Värmlands mest besökta turistmål. Dels för att det en mycket vacker och bevarad gammal bruksmiljö. Sen finns där också en en konsthall som blivit vida känd som heter Sliperiet. Det är inrymt i ett gammalt träsliperi och ägs av Oscar Magnusson ( son till Sven-Eric Magnusson i Sven Ingvars) Han startade verksamheten 2010 och det är minst sagt en riktig framgångssaga.

Sliperiet

Sliperiet är en annorlunda och otroligt vacker lokal.

Läs mer här: http://sliperietborgvik.se/
Form i Värmlands lokal ligger i anslutning till Sliperiet alldeles vid vattnet i ett litet hus som tillhörde järnbruket. Jag besökte lokalen i veckan som då var helt tom men nästa vecka kommer fyllas med produkter från värmländska designers.

Borgvik i maj 2014

Bild från Form i Värmlands loka som jag besökte här i veckan. Min vovve Ludwig passade på att vila på det fina trägolvet.

Rabatt på svala lakan

En annan nyhet i  maj är att vi sänker priset på vårt mest populära bäddlinne Chaterine resten av maj månad. Bäddlinnet är extra skönt under sommaren tack vare den svala känslan  http://www.almahouse.se/white-collection/cathrine-200-tc-percale/  Rabatten gäller tills den 31 maj.

Många av våra kunder har vittnat om hur extra sköna dessa lakan är på sommarhalvåret. Den egyptiska bomullen är sval och har en krispighet som man uppskattar när det är högsommarvärme. En av våra kunder uttryckte sig så här: "Nu märker man skillnaden och förstår varför det inte funkar med xxxx* lakan i värme" 

(*xxxx står för ett lågprisvaruhus som vi avstår från att namnge).


7889855-shopw-1f9062

En säng bäddad med det sköna bäddlinnet Chaterine och vårt extra lyxiga Satinlakan  Only a dream i färgen sand.Våryra med glada priser på siden

2014-04-28

Vilket härligt väder vi haft de sista dagarna!  Det har ju varit sommartemperatur och rikligt med sol. Vi får se hur länge det varar...

 

För att fira våren har Alma House sänkt priset rejält på utvalda vårliga sidentyger upp till  75 %. Vissa sidentyger har ett pris på 79 kr/metern.  Så det gäller att passa på och fynda. Rean pågår fram till den 11 maj.  Jag bjuder därför på lite inspiration för gardiner och inte att förglömma , dupionsiden är ett jättefint tyg för festkläder.

 Se här Almas enfärgade dupion sidentyger:  http://www.almahouse.se/sidentyger/enfargat-dupionsiden/

sand_gardin och aqua
Gardinuppsättningar i sand och aqua färger.

955e609a7a4819989148dcea350d238e
Blått siden ger en sval och elegant air.

2a2f9633cdf430f7521d9c0da052b29a
Orange siden ger känns varmt och ombonat. ( Bild från Sköna Hem)

9a1c1457523ccd2f193ccb8b0091aaef

Namnlös
Vitt siden är alltid gångbart både för gardiner och brudklänningar.

5471a3bb9923020a0f400725189525b9
Rosa och greige är snyggt tillsammans.

rosa sidenklänningar
greige sidenklänningar
Festklänningar i rosa och greige. Som sagt dupionsiden passar lika bra till festklänningar som gardiner och kuddar.

f966e4bff82ad1a74c4878d278d5c064

En guldfärgad sidengardin med ett omtag som matchar kudden.

0370dae956a9f616a12c201b8cf063fb
                  Tjusig gardinuppsättning i blågrå nyans på gardinerna.

Namnlös
Till sist ett vackert sovrum med en snyggt draperad sidengardin. Det är både dekorativt och praktiskt. 

Siden forever!
Nu när ljuset äntligen är  tillbaka börjar siden-säsongen på allvar hos Alma House. Visserligen beställer våra kunder siden året om men på våren blir det ett uppsving. Det är klart att man vill förnya sina fönster och den bästa smyckningen enligt mig är sidengardiner. Vi blev så glada när en av våra kunder som bloggar på Gods & Gårdar la in våra sidengardiner hon köpt hos oss på sin blogg.

TINAS
Se här vad hon skriver.     http://godsochgardar.se/bloggar/sidengardinerna-antligen-pa-plats/
Min förälskelse till siden började tidigt och jag har haft sidengardiner som hängt med i ungefär 20 år. Annars är jag en ganska ombytlig person men sidengardiner tröttnar jag inte på i första taget, för mig är siden "forever". För er som går i gardin-bytar-tankar kolla här.

greige

Beige eller greige sidengardiner i en ganska ordinär miljö.

beige
Sidengardiner i ett slottsliknande vardagsrum.

269019777710769088_p31WmGQM_f

Och minsann, här har man vågat sig ha sidengardiner i ett stiligt badrum. Och visst ökar de på glam-faktorn.

b17a63146716dc45c8d3db905764cee0

 Sannerligen en annorlunda gardinsuppsättning. Passar bra här men kanske inte överallt.

grå
Jag skulle inte ha något emot att ha ett sådant här tjusigt kontor. Grå sidengardiner och himmelsblå sammet är en härlig färgkombo.

Rosa

Ljust lila är ett bra val i ett övrigt neutral miljö. Gardinerna tar inte över utan de tillför mjukhet och stil.

gröna

Annorlunda färgton på gardinen men funkar fint i ett helt vitt sovrum.

 

De flesta av bilderna här ovan har ju ganska pampiga miljöer. För er som tänker att sidengardiner inte passar hemma hos mig så vill jag säga att så är inte fallet. Siden passar in i de flesta miljöer vare sig man har t.ex en rustik, minimalistisk, shabby stil. Vi fotograferar ju ofta hemma hos mig och det är inget slott precis utan ett helt vanligt radhus.

För det här fotot för Alma House har vi byggt upp ett sovrum i mitt vardagsrum. Och vi behövde inte hänga upp nya gardiner för här hänger alltid mina offwhite shantungsidengardiner. 

gemak

Här har vi byggt upp en sidenmiljö runt en dagbädd från Ikea i ett av våra rum på vårt lantställe vilket knappast är något pampigt ställe.

Se mer av våra sidentyger genom att klicka på sidentyger i vänstermarigianlen.

Följ vår huvudblogg på  http://interiorladies.com/

 Vinterdepp


Så slog då vintern till med full kraft. Jag är en av många tror jag ( i alla fall om man pratar med folk) som hade önskat en grön vinter i år med tanke på de stränga vintrar vi haft de senaste åren. Det är lätt att hålla sig för skratt när man ska gå ut med vovven kl 7 på morgonen och det är minus 16 grader som känns som - 25 grader pga av blåst, enligt vädersajten Klart.

Mitt sätt att kompensera för det icke önskade väderläget är vårblommor. Det får mig att se framåt, det kommer en vår till slut fast vägen känns lång.


Vackra glasvaser perfekta för de spröda pärlhyacinterna. Vaserna kommer från Nordic House .http://www.nordichouse.co.uk/index.php


Tulpaner i en rustik miljö, vackert.


En av mina favoritblomster, liljekonvaljen, brukar först blomma maj-juni .

Ett annat sätt att hantera deppet är att jag ägnar mig åt mina passioner. Det är ingen hemlighet att jag är freak när det gäller sidengardiner. Därför tänker jag nu frossa med några bilder av sidengardiner.

Randiga sidengardiner gör bra mot det monokromt grå.Grå sidengardiner med dragning mot blått blir pricken över i boudoiren.Lite stökigt skrynkliga sidengardiner ( Det kanske är meningen ?) i honungsgult.


Det ser nästan ut som det skulle vara designern Jean Louise Deniot skapat detta rum. Han har ju också en svaghet för sidengardiner.

Så fint med milt rosa sidengardiner, det blir inte alls särskilt feminint som man skulle kunna tro. Alma House har flera sofistikerade nyanser av rosa se här bara : Powder rose  Blush Antique rose

Det är de här karamelliga sidengardinerna däremot.Slutligen lite färgprakt. Vem sa att det måste var gardiner med samma färg i ett fönster ?


Egyptisk bomull

Vi får ofta frågor om egyptisk bomull, om vad som är så speciellt med den och hur den skiljer sig från vanlig bomull. Frågorna är befogade eftersom de flesta aldrig kommit i kontakt med egyptisk bomull tidigare.

Egyptisk bomull är ansedd som dem bästa bomullen i världen då bomullsfibern är lång och mycket stark.
Många tror att denna bomull är kraftig och robust. Inget kan vara mer fel då det är precis tvärtom, tunna fina trådar som vävs tätt,tätt. Eftersom trådarna är så tunna så får man ju plats med fler trådar per kvadratcentimeter och får på så vis ett tätvävt tyg som är mjukt och slitstarkt. Sängkläder av egyptisk bomull är svala, lätta och har en krispig känsla och är helt underbara att sova i!

Det finns ett fåtal varumärken på den svenska marknaden som har sänglinne av egyptisk bomull och dessa säljs oftast i butiker på "fina gatan" och är med andra ord svindyra. Att vi kan sälja till såpass moderata priser beror på att vi köper direkt från tillverkarna och inte har något "varumärkespåslag" på priset.

Inspireras här av bilder från Ralph Lauren som givetvis har egyptiska bomullslakan.


Tartan och zebramönster gör sig bra till vita lakan.


maffig säng

Dramatiskt med svart /vitt och lila som accentfärg i denna maffiga säng.

brunt beigt egyptisk bomull

Egyptisk bomull

 Två sovrumsmiljöer med maskulin touch.


Något mjukt och varmt i november

Nu är den här, den  av många ansedd som den tyngsta månaden på året. Jag hörde talas om en man som varje år helt sonika strök över november i kalendern och skrev juli i stället. Sen drog han till varmare breddgrader för att uppleva juli-värme.  Det är ett sätt. Ett annat är att bejaka mörkret och regnandet och gilla läget, förstås.

Nu över till inredningssnack. Jag undrar om det är ett skifte på gång, äntligen skulle jag säga i så fall. Har märkt att det smyger sig in mer och mer sammetssoffor och fåtöljer i inredningstidningar och i butiker. Bra det! Det vore verkligen på tiden att de grå sofforna i vadmalsliknande tyg får konkurrens och försvinner. Sammet är ett perfekt höst-tyg , så mjukt och värmande och inte minst lyxigt. Det behöver inte vara i form av en soffa, gardiner eller kuddar går lika bra. Eller kläder.....

Här kommer en hyllning till sammet genom en kompott av bilder med sammetstyget som tema.


Stilig soffa i Chesterfield modell i grå sammet.

Snygga matsalsstolar i midnattsblå sammet med praktiska handtag på ryggen.

turkos sammet
Tjusiga turkos sammetsgardiner ger pondus till en matsal.

smaragd
Smaragdgrön sammetssoffa med gulrandiga sidenkuddar.

cerise

Stol och gardiner i cerise sammet, så bedårande!

 

Liknande cerise sammet hittas här: http://www.almahouse.se/sammet/cerise-sammet-120-cm.html

brunt
Wow, vilka lyxiga sammetsgardiner.

fantasifull
Fantasifullt formad sänggavel i sobert greige sammet. Liknande färg har Alma House i sitt sortiment. Hittas här:http://www.almahouse.se/sammet/greige_sammet-140-cm-bredd.html
turkos cerise

Färgglad sammetssoffa, vem vågar?Sammetskuddar i olika färger och format.

 

Sammet användningsområde är ju inte bara för möbler. Sammet är också ett lyxigt material för kläder. Här kommer några utvalda skapelser kreerade av Armani.


   aprikos 

svart kostym

liten svart

Ralph Lauren
Det förekommer mycket bilder från Ralph Lauren i min blogg. Det är ingen tillfällighet. Jag är en stor beundrare av mannen i fråga. Han har lyckats skapa ett företag baserat på ett livstilskoncept som är mycket konsekvent genomfört. Ralph föddes 1939 som Ralph Lifshitz men bytte efternamnet när han var 16 år för han ville inte ha ordet shit i sitt namn, sägs det.  Sin karriär inom modeindustrin började på tidiga 60-talet med att han designade och sålde slipsar till varuhus. Sen rullade det på och han startade sin inredningslinje under 80-talet. Här kommer en bildkavalkad av ett antal fantastiska sovrumsinredningar från hans digra produktion. Titta och njut !


Ett maskulint sovrum i nedtonad färgskala.


Med lite färg tillsammans och svart/vitt kan det bli det så här trevligt.

6896205649671385_589eBalt_c
Underbar säng med av romantiskt snitt. Denna miljö befolkas av tjusiga kvinnor som den här.
165333

Det här är själva essensen i Ralph Laurens inredningsstil, vurmen för 1920 och 30-talet.

Lila tema glencheck
En sovrumsmiljö från höstens kollektion med lite annorlunda, men läcker färgsättning. Och visst kan man säga att det är lite gammaldags känsla även här.

SÄNG RL
Men visst skapas det moderna miljöer också. Den här kan väl sägas vara ganska uppdaterad i en monokrom färgskala.

bed om fifth

Även den här känns väl mer modern med svart och guld som tema.

va_12

Här ett exempel på Newportstilen som vissa svenska företag har kopierat men de har inte lyckats få till samma finess i sina koncept inte.

bedrrom
Här är vi tillbaka i dåtid. Häftig säng i skinn och fina lakan omgivna av tartan och djurmönster, ingen dum combo.

svart vitt

En bäddning i svart/vitt , helt enligt rådande trend.


d27887b6fd721364cd1b16b1744a1e50

Ralph himself, framför en av sina leksaker. Han sägs ha världens värdefullaste samling av bilar. Det kan man unna sig om man har lyckats så väl och är rik som en troll.

La vie en rose

Rosa har seglat upp som en het färg inom modet. Både för hösten 2013 och även för våren 2014, internationellt kanske jag ska tillägga. Tror inte det kommer bli en stor färg i vårt land därtill är svenskarna allt för försiktiga och färgen allt för kontroversiell.

Det brukar inte dröja länge förrän vi även kommer att få se rosa inom inredning. Mode och inredning går alltmer hand i hand. Jag gillar rosa och klädde mig ofta i rosa när jag var yngre. Mina egna  färger har tydligen ändrats med åren så nu passar jag inte alls i det längre, tyvärr.

Kappor Blumarine mulberry

Kanonsnygga kappor från Blumarine och Mulberry, för hösten.

 

Nu ska vi se hur rosa funkar i inredning.

0cb6bbbfedc96c6e39898c62132ed0e6

Så romantiskt med rosa rysch-pyschigt  sänglinne.

01ca5f7793a6fb263582ecb401216db6

rosa rustik

Två, lite rustika, vardagsrum där man använt rosa som accentfärg, inte så dumt.

62050007e027369cc8f95fc7ff0fd808
En antik stol som fått ny rosa klädsel, så fin.

f6bab1a66bfbeb82621952a2b7a00462
Rosa tapet med silvriga rankor passar faktiskt bra i ett sovrum.

fb08a76ed5649e50c2c9cd9ac1d356b1

Ett mycket feminint men vackert badrum med rosa kakel.

9bdc56577ff183e57a3e5851ef290bfd
Rosa rosor passar överallt.

rosa 2

Matsal med vackra sidengardiner i rosa.

Skärmklipp
Antique rose i sidenshantung är i en vacker rosa nyans och kan köpas hos Alma House. 

Bedroom bliss - lyxiga sängar

Jag har i ett tidigare inlägg skrivet om det engelska företaget And so to bed som producerar sängar utöver det vanliga.  Deras sängar är verkligen "to dream about", de är dyra som attan och storleken på sängarna gör att de passar bäst i riktigt stora rum, sådana som finns i slott och herrgårdar. Men varför inte unna sig lite titt-godis!


brodsworth_sienna_mahog_bed_id57_1

chateau_bed_nov_11_id632_1

Två så kallade släd-sängar  som är en typ av säng med krökt huvud och fotända vilket gör att den får en slädform. Slädsängarna var populära under 1800-talet när Empirestilen hade sin  storhetsperiod. Det är en tunga pjäser förstår man och har man en gång fått dem på plats så flyttar man den inte gärna, men praktfulla är de.

 


georgian_4_poster_bed_id71_1

gothic_4_poster_bed_id74_1

venetian_4_poster_bed_id104_1

Det här är verkligen en sängar som ger slotts-känsla. Alla tre är sk." four poster beds" i lite olika utföranden. Alla detaljer är handgjorda så vi kan prata om exklusivt här.

 


grand-versailles-4

Mer sansad säng men ändå grandios Jag skulle inte ha nåt emot en sådan sänggavel.

juliet_gold_caned_bed_id77_1

Förgylld rottingsäng skulle faktiskt kunna passa i vilken bostad som helst. Skulle öka glamourfaktorn helt klart.

Namnlös

Till sist, ytterligare en förgylld säng  men min blick fastnar bakom sängen för där hänger några alldeles underbara  sidengardiner i grått. Snarlikt sidentyg finns i webshoppen.


Neutralt
Neutrala färger är ett säkert kort när man inreder. De fungerar oftast väldigt bra som bas men kan bli lite tråkigt om man överdoserar. Vitt, svart, beige, brunt och grått är alla neutrala och tacksamma eftersom de går att kombinera med de flesta andra mer kulörta färger.

En annan fördel med de neutrala färgerna är att de är tidlösa och alltid aktuella. Många av Alma House kunder väljer greige siden för sina gardiner, även om det är lite trendigt just nu så lär kunderna inte tröttna på dem i första taget.

greige

Greige sidenshantung från Alma House.

19d71e21714670793bbfc22498bea9dc

Greige sidengardiner i vacker miljö.

Lars Bolander i sverige
Greige sidengardin och tuff pall. Design Lars Bolander.

Här kommer lite inspiration med neutralt i brun/beige skalan. Först några sängmiljöer.

Neutral bed

beige randigt
Kakibeige och vitt med ränder är snyggt tillsammans.

504c93b59f6580a7764a01ae232df24e
d5e4ca8b56bc6efdf8957bab18a08b06
Greigt på väggarna blir så här snyggt.

2-18-atcanopy_rect540
Mer greigt på väggarna blandat med vitt, mörkt bruna möbler och konjaksfärgat överkast.

56b6262a315895d8cd65a9aebeec8891
Lite mörkare, lite mer åt det bruna hållet men så sofistikerat!

2c691710e441f0c3812c76354d434788
Tips från Decorista på greiga väggfärger.

linen drapes
Ett enklare arrangemang med tyger i linne i greige färgskala blir en så här mysig sovmiljö.

f9f7480f54f262a0001e0fa37ab5c474

a0f41cb8994aebbfcbbca9d0a59a7509
Till sist ett riktigt snyggt sovrum med greiga väggar och olika greiga och bruna nyanser.

Vitt, vitt bara vitt
Man skulle kunna tro att detta inlägg skulle handla om vita interiörer. Men så är det inte. Det handlar i stället om vita sängkläder. Många avstår vitt i sängen och menar att smutsen syns så väl på det vita. Jag menar tvärtom, det är väl bra om smutsen syns för då är det bara att tvätta. Jag ligger hellre i vitt än i färgade lakan där smuts inte syns, det är ju smått äckligt...

En annan fördel med vitt bäddlinne är att det passar in alla slags sovrumsmiljöer, se här bara ...


9d991e9d28c779f538d8edcd1f04aca5

Vita sängkläder i klassisk miljö med annorlunda sänggavlar gjorda av, ser det ut som, gamla jalusi dörrar eller liknande.

186055028325401475_zh4nYRvy_c
Lite fransk känsla har det här sovrummet, snygg tapet.

515677f1ff2831f5b31e4be03139853b
En sparsmakad interiör med vita sängkläder och en sänggavel med ett förstorat tryck av ett frimärke.
b6b495d497e03b3495d619378df7d24f

Sovrum i mysig brun/beige färgskala med monogram på örngotten. 


Ljuvliga bäddar

I början av januari besökte jag och syster Heimtextil mässan i Frankfurt. Vi åker dit varje år för att träffa våra leverantörer och se vad som händer på sänglinne-fronten. I år tyckte vi att vår portugisiske leverantörs monter var extra fin och vi tog några foton som kommer här.

DSC00568

DSC00559
En vackert bäddad säng med olika slags mönster som bildar en harmonisk enhet. Vi , som inte är så förtjusta i mönster på lakan blev mycket förtjusta i det girlang liknande mönstret, här i guld färg, antagligen för att det förhållandevis diskret.

DSC00560

Mönstret finns också i blått. Vi överväger allvarligt att köpa in detta bäddlinne, vad tycker ni ? Visst är det vackert ?

DSC00563

En modernare bäddning. Det som kommer mer och mer sängkläder som är "stonewashed"  Det innebär att lakanen är behandlade på sånt sätt att bäddlinnet blir skrynkligt och mjukt. Med tanke på den moderna människan som varken har tid att stryka eller mangla så är det perfekt. Faktiskt är riktigt snygg också, och en annan fördel , det krymper inte eftersom det är förtvättat.

DSC00567
Närbild på ett vitt stentvättat örngott med fint hålsömsbroderi.

DSC00562

Och till sist denna underbart romantiska säng med lager på lager av olika slags brodyrer i rosa och ljusgult, helt underbar.

Sidengardiner-inspiration

Nu är det full fart i Alma House syateljé. Vår sömmerska syr sidengardiner för brinnande livet. För er som går i funderingar att byta gardiner till våren bjuder jag här nedan på några råd och härliga inspirationsbilder.

5448347bb473
Enfärgade ljusa sidengardiner är alltid ett säkert val.

Eftersom gardiner kan kosta en del så är det viktigt att det blir rätt från början. Blir man frestad av ett färgstarkt, mönstrat tyg så - använd det till en kudde i stället.

 

Generellt sett, om man vill att gardinerna ska hänga med i tio år, ska man välja enfärgat eller något enklare mönster exemplvis randigt  för att  inte tröttna. Jag själv brukar tröttna på mönster och starka färger efter ett tag. Men har man i övrigt en neutral och ljus färgskala och vill att gardinerna ska vara blickfånget i rummet kan  däremot färgstarka gardiner vara helt rätt.

Fuchsia sidengardiner

 

Fuchsia röda sidengardiner ger rummet ett lyft.

Det enklaste sättet att få en gardin ser bra ut är att välja en färg nära väggfärgen. Bara en nyans eller två ljusare eller mörkare gör att gardinen smälter in i rummet. Förändringen i texturen hos tyget kommer dock att ge rummet tillräckligt med intresse.


Vita sidengardiner

 

Enligt min åsikt är sidengardiner de vackraste av gardiner. Men vad man ska tänka på är att tyget kan vara känsligt för solljus och vi rekommenderar därför att man fodrar gardinerna för  en lång livslängd.

 


rosa sidengardiner

Ljusrosa sidengardiner ger en feminin känsla i detta boudoirliknande rum.

Greige
Neutral färgskala med rutor och ränder är både vilsamt och vackert.

Champagne sidengardiner
Tycker man att det blir för dyrt med flera längder så kan man ju faktiskt nöja sig med en längd som draperas så här fint.

ljusblå randiga sidengardiner
Eller så vill man ha en extra lyxig look, slösa med tyget och få ett böljande och fluffigt avslut på gardinen.
Sidengardiner hallon
Här ser man igen vad färgstarka gardiner kan göra för ett rum med i övrigt neutral färgskala.

svart randiga sidengardiner

Och slutligen en bild med svart/ vit randiga sidengardiner som verkligen blir ett "statement" i detta vardagsrum, så snyggt !Bedroom bliss del 2- mjuka sänggavlar

186055028325395726_T9grHqq7_c
Rejält hög sänggavel i klädd i mjuk sammet.

186055028325436448_BqeWfgiS_c

Härlig orange väggfärg bakom sängen med vit djuphäftad sänggavel. Gillar detaljerna i bilden som den stickade pläden.


176414510372898052_OiWLbJev_c

Lite art déco känsla har denna sänggavel med sina spegelornament.

bedroom alamodeus[3]
Ett sovrum i  den gråbeigea ( greige) färgskalan. Ser ut som om sänggaveln är i siden liksom gardinerna. Greige sidentyg finns hos Alma House.


28050504_93BrjSby_c
Sovrum i mjuk färgskala med sänggavel i lintyg, snyggt !

Fullscreen capture 11202012 120805 PM
 Vilsam miljö med vacker sänggavel med "vingar".


Bedroom bliss del1 - sänghimlar

Jag letar ofta efter sovrumsbilder för att hitta inspiration för fotografering till våra sovrumsmiljöer för Alma House. Jag har samlat på mig en stor samling av sovrumsbilder och tänkte nu bjuda på lite sovrumsinspiration. Bilderna har jag  delat in i olika kategorier. Den första gruppen är sovrum som har sänghimmel. Inte så vanligt, men kan vara rätt för den som vill ha ett romantiskt sovrum. Sänghimlar kan se ut på olika sätt. Det man kanske tänker på i första hand är ett slags "tak" över hela sängen men det finns enklare varianter där man bara sätter tyg över själva huvudändan på sängen.

7647520504_dbeb458266_o

Först en bild med ett storslaget arrangemang i en tjusig miljö. Här har man satt upp en konstruktion i taket för att kunna drapera tyget (som ser ut att var siden) i alla fyra hörnen.

4756809098_b36157f005_o

En så kallad "four poster bed" där tyget skall kunna dras för sängen. Jag skulle tro att denna konstruktion kommer från engelsmännen som använde denna typ av säng  i tropikerna när de utövade sin koloniala makt. När sängen är av mörkt trä kallas det  för en " four poster colonial bed" och då hade man moskitonät runt sängen för att undvika bett från de ettriga insekterna.  Lägg märke till den vackra tapeten, tror det kommer från de Gournay som gör handtryckta tapeter.

5059829694_8af1193ba0_z

Här har vi en annan typ av uppsättning med en slags kornish som fästs på väggen. Läcker kontrast är den djurmönstrade fotpallen vid fotändan.

6656491501_3e120e9bf5_o

Ytterligare en variant också med en slags kornish men som döljs av tygkappan  Jag tycker att det är ett snyggt arrangemang även om jag  skulle välja en ljusare nyans av sidentyget för sänghimlen.

134
I romantisk shabby chic stil. Tunt voile tyg uppsatt i en rund kornish i taket.

142074563215491569_0rwPfxGz_c

Ett sovrum med sänghimmel i vitt linnetyg, så vackert !

handmade%20bespoke%20gustavian%20bed%20coronet%20and%20armoire%20(1)
Ett sovrum till i romantisk anda. En ornamenterad kornish i trä får glänsa och omges av endast två enkla tyglängder.

inspiration - SidengardinerPå Alma House väntar vi in en ny leverans av underbart siden från Indien, och den är försenad tyvärr.  Det har varit strykande åtgång under våren och vi behöver fylla på vårt lager. Vi har också valt ut några nya färger som vi hoppas ska gillas av kunderna. De nya  sidentygerna kommer vara i ljusgrått och ljus beige. Eftersom vi väljer efter ett internationellt färgsystem (Pantone) vet vi inte exakt hur färgerna blir i verkligheten så det är spännande minsann!

Vi uppgraderar också kvalitén till ett dupionsiden som är slätare än den indiska dupionen vi har haft hittills. Den nya sidenet kallas kinesisk dupion eller shantung.

Här kommer nya inspirerande bilder på snygga sidengardiner.

9c428761db4489c738244986370e1de1
  Tjusiga ljus grå sidengardiner i ungefär samma nyans som vi beställt och...

ljusa sidengardiner

....ljust beige som vi också väntar in inom snar framtid.

b99d479052a6d2e5f8e71299f8f7275c


d4101f757ead0f368b181df8c9d9568d

Visst är offwhite siden vackert ? Det är givetvis en storsäljare hos oss.


champagne sidengardiner

Champagnefärgat siden i art déco miljö.


grå sidengardiner

Sidengardiner i den gråbeige ( greige ) färgskalan som vi får in en ny laddning av.
Jag diskuterar ibland längd på gardiner med kunderna, här är en liten "guide" hur man kan tänka.


Bottom line

"Touching" blir precis så gardinen snuddar vid golvet. "Puddling" är från 10 cm "för lång" gardin till hur mycket "puddle" man nu vill ha på golvet.


Skärmklipp2

Här ett exempel på "sweeping" som är ungefär 5 cm "för lång" gardin.

sidengardin
Här är tyglängden rejält tilltagen minsann ! Inte att rekommendera men det är en vacker bild ....
Drömbädden del 2 - som på hotell

Det senaste  inom sovruminredning är att sovrummet ska stylas som ett hotellrum. Jag kan förstå det, jag älskar att bo på design eller boutique hotell som det också kallas. Hotellrum är ju skapade för  att vara praktiska och bekväma och gärna också vackra. Så vad ska man tänka på om man vill ha hotellkänsla i sitt sovrum ?

 

Förutom en skön säng förstås så ska sängen ha en sänggavel vid huvudändan. Hemma blir det bäst med en stoppad sänggavel som är skön att luta huvudet emot när man ligger och läser eller ser på  tv. På hotellen är gavlarna oftast av trä men jag bodde en gång på ett hotell som hade stoppad sänggavel klädd med ett lyxigt designer tyg. Varje kväll sågs det till att ett skydd träddes över sänggaveln så det inte skulle bli några feta avtryck efter gästen....


På ett Choice hotell i Köpenhamn är sänggaveln i vitt skinn, stiligt och praktiskt.

På  hotell sitter ofta sänglamporna på väggen och det är praktiskt även hemma. Då slipper man famla på nattduksbordet i mörkret med risk att riva ned saker som ligger där. Sänglampor med svängarm  är praktiska, de kan fungerar både som punkt och allmän belysning.Ett annat rum på samma Choice hotell i Köpenhamn.

 

Hotellsängkläder är oftast gjorda för att klara av tuff användning och ofta kan man på mellanklass hotell se att lakanen är av bomull och  polyesterblandning. Det skulle jag inte rekommendera för hemanvändning, polyester blir ju nopprigt med tiden. På de finaste hotellen väljer man istället linne med hög trådtäthet dvs mer än 200 trådar per kvadrattum. På många hotell i Europa använder man överlakan såsom vi bäddade även här hemma förr i tiden. Och det är faktiskt inte så dumt om man tänker efter. Man kan ta ett vanligt enkel underlakan som är 150 cm brett.  Använder man överlakan och påslakan tillsammas så slipper man ju byta påslakan lika ofta och brottas med  på och avtagning vilket kan vara energikrävande.

 

Anouska Hempel är en inredningdesigner som har som specialitet att skapa spännande och annorlunda hotellrum. Här kommer några bilder från hennes skapelser på Blakes hotell i London.

Svart som synden eller .... svarta väggar och vitt sänglinne ger en skön kontrast.


Ett annat av rummen på Blakes hotel, Corfu Suite,  har en helt annan atmosfär. 


Cardinal suite på Blakes hotel, som hämtat ur Tusen och en natt.Drömbädden del 1 - Sängkläder


Hur ska man tänka om man vill ha skönast möjliga sovmiljö ? Faktum är att stor del av våra liv består av sömn och naturligtvis vill man då att sovrummet var så bekvämt och vackert som möjligt. Det handlar om att skapa en plats för vila och avkoppling där man  drar sig tillbaka efter dagens slut, under vår och sommar till en sval och luftig oas och en kokong under höst och vinter.Vitt och romantiskt med rysch-pysch.


Utgångspunkten är bäddlinne av bästa möjliga kvalitet. När man sovit i sagolik mjuk och lyxig bomull, finns det igen väg tillbaka till det ordinära. Kvaliteten på bomullsgarnet är A och O för känslan och slitstyrkan i bomullen och här är den egyptiska bomullen helt överlägsen.


Monogram på bäddlinnet blir mer personligt.

Egyptisk bomull är ansedd som den bästa bomullen i världen då bomullsfibern är lång och mycket stark. Många tror att denna bomull är kraftig och robust. Inget kan vara mer fel då det är precis tvärtom, tunna fina trådar som vävs tätt, tätt. Eftersom trådarna är så tunna så får man ju plats med fler trådar per kvadratcentimeter och får på så vis ett tätvävt tyg som är mjukt och slitstarkt.


Lyxig säng från Louise Bradley.Sen är det bara att bestämma om bomullen skall vara i satin eller percale och det är en smaksak. Skillnaden mellan percale och satin är på det sätt det vävs, men det går jag inte djupare in på här. Satin är mjukt och lite silkigt medan percale har en mjuk och lite krispig känsla. Själv föredrar jag percalen eftersom den känns fräsch så länge.
Bäddlinne i egyptisk bomull med monogram från Alma House.


Sidengardiner

Många människor tycker inte om gardiner - de tycker att de är dammsamlare eller blockerar utsikten.  Men gardiner måste inte hänga framför fönstret - de kan faktiskt hängas på väggsidan bredvid fönstret. Jag föredrar gardiner de flesta gånger och tycker inte att rummet känns färdigt utan.

Ska man satsa på nya gardiner inför våren så rekommenderar jag sidengardiner som är klassiskt och tidlöst. Trender kommer och går  och det som var inne igår är ute om något år. Här kommer några härliga inspirationsbilder på ljusa vårliga sidengardiner.

Here comes some lovely, inspirational pictures of silk curtains. All shades available at xxxx

Champagne färgade sidengardiner

greige sidengardiner


Offwhite sidengardiner
 Överst champagnefärgade sidengardiner, i mitten greige sidengardiner och nederst neutralt offwhite. Visst är det elegant?

 Har man lågt i tak och vill skapa en illusion om högre takhöjd sätter man gardinstången nära taket. Då upplevs takhöjden högre än vad den egentligen är.

 Genom att använda en bredare gardinstång som sticker ut en bit utanför fönsterkarmen så kan man drapera gardinerna vid sidan av fönstret. Effekten blir känslan av ett bredare  fönster men  det ger också maximalt ljusinsläpp.

Här är ett exempel på att både skapa illusion av högre takhöjd samtidigt som man ger känslan av bredare fönster som är inramade  av aqua färgade sidengardiner.


Här har man också sett till att släppa in maximalt med ljus trots gardiner.


rosa 2

Matsal med härliga rosa sidengardiner.
Hemma i mitt vardagsrum har jag hängt gardinerna i en takskena som gör det lätt att förflytta gardinlängderna för att släppa in ljus eller dra för vid för starkt sollljus.